Stappen plan naar Energie Winst

Bij elke stap hieronder zullen links komen te staan naar blogs welke over de betreffende stap behandeld zijn.

De volgende stappen kunnen in willekeurige volgorde gedaan worden, echter bij gebruik van een Warmte pomp kan het handig zijn eerst om te schakelen naar Lage Temperatuur Verwarming, daarna zal de beste stap zijn om een Zonne boiler te plaatsen op basis van heat-pipes, hierdoor kun je ook gas besparen met je normale C.V.. Daarna nog de Zonne panelen, als die nog niet op het dak liggen. Maar belangrijkste stap zal altijd isoleren blijven.

Elke euro die je bespaard en dus weer kan sparen zullen je steeds verder helpen met verduurzaming. Op het laatst zal het een sport worden.

Op dit moment is de gas prijs de reden om te verduurzamen, en indien mogelijk helemaal van het gas af te gaan. Maar in de toekomst zal dit zeker ook gebeuren met de electriciteit.

Stap 1: Isoleren

De eerste stap moet altijd zijn isoleren, hiermee win je al heel veel mee. Onder isoleren verstaan we de muren, dak, vloeren maar ook ramen en deuren. Echter goed isoleren betekend ook goed ventileren, want door de isolatie komt er minder frisse lucht natuurlijk het huis binnen. Dus bij vervanging van kozijn ook een ventilatie rooster meenemen. Of misschien een ventilatie systeem in laten bouwen.

Warmte foto Huis (FLIR)

Stap 2: Lage Temperatuur Verwarming

Een normale C.V. werkt met veelal radiatoren die goed werken bij +70 ℃ (inhoud van 15+ liter water), pas de laatste jaren zijn er radiatoren gekomen die met Lage Temperatuur Verwarming (LTV) werken (inhoud 2-5 liter water afhankelijk van capaciteit, Werkings-temperatuur 30-35 ℃). Deze temperaturen worden onder andere ook voor vloerverwarming gebruikt, maar daarbij wordt een temperatuur regelaar gebruikt die er voor zorgt dat een normale C.V. (+70 ℃) gemengd wordt met het retour water van de vloerverwarming zodat de temperatuur nooit hoger wordt dan de ingestelde waarde van 30-35 ℃.

Mijn tip is dan ook indien mogelijk kies voor LTV i.c.m. vloerverwarming, indien dat niet mogelijk is plaatst dan LTV radiatoren. Door het hele systeem te vervangen door LTV op 30-35 ℃, en de C.V. daarop aan te passen, hoeft het water maar een graad of 15 verhoogd te worden door middel van verwarming i.p.v. 55 graad bij de Hoge Temperatuur Verwarming (HTV), op dit moment de meeste gebruikte C.V. systemen. Daarnaast hoeft meestal veel minder water verwarmd te worden, wat ook weer een besparing oplevert.

Stap 3: Zonneboiler (Heat-pipes)

Warm water wordt traditioneel door een Water Boiler geleverd, een C.V. met warm water functie zit meestal ook een kleine boiler in die het water verwarmd door de zelfde verwarmings-circuit als het C.V. water. Ook dit systeem kan geholpen worden door behulp van de zon.

Zonne boilers van vroeger (Zwart vlak met koper leiding erover heen, ook zwart gemaakt) konden alleen gebruikt worden om warm water voor te verwarmen tot een bepaalde temperatuur. Dit wordt dan meestal door de C.V. verwarmd naar de gewenste temperatuur. Mogelijk dat in de zomer met de oude Zonne boilers de temperatuur boven de 50 ℃ kon komen.

Sinds een paar jaar zijn er de Zonne boilers op basis van Heat-Pipes, waarbij in een glazen buis een vacuüm is gecreëerd. Hierin zit meestal een gesloten holle koperen buis gevuld met alcohol welke via het zonlicht, door middel van een spiegel laag aan de onderkant van de glazen buis geconcentreerd wordt, en daarmee de koperen buis verwarmt/verhit, deze warmte wordt doorgegeven aan de alcohol in de koperen buis. De alcohol verdampt en deze warmte wordt aan de bovenkant van de koperen buis verzameld door een vloeistof welke het weer vervoerd naar een grote geïsoleerde boiler buffer vat. Door de afgifte van de warmte aan de vloeistof richting het buffer vat zal de alcohol weer condenseren en naar onderen stromen om vervolgens weer te worden verwarmd. Met deze systemen zijn temperaturen van +80 ℃ te halen in het boiler vat. En zelfs in de winter kunnen nog hoge temperaturen gehaald worden.

Door deze hoge temperatuur is het mogelijk om naast warm water ook deze warmte te gebruiken om de LTV te voeden. Ook zou hierdoor een C.V. ketel bij HTV minder gas kunnen verstoken omdat water een beetje tot misschien niet verwarmd hoeft te worden. Echter hoe meer warmte je onttrekt hoe sneller de temperatuur daalt in het boiler buffer vat. Dus met een LTV zal het langer duren voordat het vat afgekoeld is onder de 35 ℃. Zodra het water kouder wordt dan nodig zal een C.V., Warmte-Pomp, boiler of geiser het water weer op temperatuur brengen voor verwarming of warm water.

Stap 4: Zonne panelen (1-fase of 3-fase)

Zonne panelen beginnen al redelijk gemeengoed te worden in Nederland, maar ook hier is nog veel te winnen. Zeker met de salderings-regeling die eind 2019 begin 2021 komt te vervallen. Hierdoor wordt het minder interessant om te leveren aan het stroom net overdag terwijl je de meeste stroom verbruikt op tijden dat er weinig opgeleverd wordt.

In de toekomst zal het dan ook interessanter worden om pas aan het stroom net te leveren als je eigen accu’s de 100% capaciteit bereiken. Hierdoor kun je zelf de stroom verbruiken welke tijdens de dag opgewekt is. Daarbij moet de capaciteit van de accu natuurlijk wel geschaald zijn naar verbruik, anders is het voordeel nog steeds te klein. Welke capaciteit nodig is, hangt af per huishouden, en belangrijker of het een 1-fase of 3-fase aansluiting is.

Daarnaast is het nu vaak dat de panelen aan 1 groep aangesloten worden, en je dus niet al het opgewekte stroom zelf kan gebruiken, zoals vaak bij een 3-fase aansluiting. Een Accu zal dus steeds belangrijker worden, beter zou zijn een om een 3-fase PV systeem te installeren, zodat je zelf alle stroom kan gebruiken. Deze systemen zijn steeds makkelijker te verkrijgen. Zeker nu er Micro Omvormers (1-fase 240 volt) gebruikt worden waarbij elke omvormer op een van de 3-fase aangesloten kunnen worden. Met de juiste monitoring apparatuur, nodig om de frequentie op zelfde Nico te houden als de fases. Hiermee kan dus de opgewekte stroom verdeelt wordt over de 3-fases. Bij de huidige Accu systemen zijn het vaak oplossingen voor 1-fase, echter door 3 accu’s aan te schaffen kan elke fase een Accu krijgen. Dit zijn extra kosten, maar kan terug verdient worden doordat je je eigen stroom verbruikt i.p.v. overdag levert aan het net, en in de avond weer terug vraagt (Salderen) na 2020 zal dit minder gaan opleveren, en is het verstandig zoveel mogelijk zelf te gebruiken.

Stap 5: Warmte-pomp

Heb je een Warmte-pomp dan zal de capaciteit al gauw heel groot worden, meestal heb je een C.V. van 24-28 kW (gas) nodig om een gemiddeld huis te verwarmen. Door de efficiënte van de warmte pomp van 4x zou dat betekenen dat een gelijk waardige warmte pomp al gauw een capaciteit van +7 kW stroom verbruikt, daarom is ook vaak een 3-fase aansluiting nodig. En met een warmte pomp is een overcapaciteit nodig van een x %. Voordat het huis verwarmd is zal dit toch wel een uur tot meerdere uren kunnen duren. En hou er rekening mee dat bij een lucht-water warmte-pomp de efficiëntie minder zal worden naar mate de temperatuur daalt. Bij een te lage buiten temperatuur (-15 tot -20 ℃) zal het niet lukken om het huis warm te houden. Dus ook hier weer belangrijk om niet alleen een warmtepomp te plaatsen.

Gezien de gebruikte stroom van een Warmte-pomp +8kW of meer, afhankelijk van grote van het huis, is het zeker verstandig om niet alleen een Warmte-pomp te gebruiken maar te combineren met LTV, Zonne boiler o.b.v. Heat-Pipes, PV panelen. En natuurlijk een goed geïsoleerde woning

Stap 6: Inductie kookplaat

Om echt van het gas af te kunnen dient het traditionele Nederlandse gas fornuis vervangen te worden. Tegenwoordig worden er steeds meer inductie kookplaten gebruikt. Naast de andere varianten van hologeen etc. Waarbij de capaciteit meestal rond de 7,2kW is of te wel een 2 groeps 16 ampere aansluiting ook wel Kookgroep genoemd. In het verleden meestal een 3fase aansluiting nodig voor een kookplaat, maar door moderne technieken is dit al terug gebracht tot 2x16A aansluiting, zodat ook met een 1-fase aansluiting gekookt kan worden op elektriciteit.

Stap 7: Zonne Energie opslaan (na 2019)

Zoals al gemeld bij Zonne panelen, wordt het steeds interessanter om zelf je stroom op te slaan in Accu’s. Deze zijn te verkrijgen in verschillende capaciteiten, van 2kW tot 14Kw voor de Tesla PowerWall. Meestal systemen gebaseerd op 1-fase en door 3 te gebruiken, een per fase, kan 3-fase accu system toch. Echter tegen een 3x de prijs van een 1-fase. Tesla is volgens de geruchten/berichten bezig om zijn Powerwall 3 systeem ook voor 3-fase geschikt te maken. Maar dat zijn op dit moment nog geruchten.

Stap 8: Regen water opvang

Een andere manier om te verduurzamen is om regen water te gaan opslaan. Dit water zou namelijk licht gefilterd gebruikt kunnen worden voor WC/vaat-/wasmachine. En als er een goed filter gebruikt wordt kan deze zelfs voor drink water of beter voor de warm water voorziening gebruikt worden. Voordeel is dat regen water veel minder kalk bevat en daardoor beter is voor alle apparaten die water verwarmen. Systemen zullen langer meegaan doordat dit minder verkalkt. Mocht het regen water op zijn wordt automatisch overgeschakeld op normaal leiding water.

In de toekomst zal ook de kost prijs van water omhoog gaan, zeker voor het zuiveren van het water. Dus iets om rekening mee te houden.